
Det store renoveringsprojekt i gågaden i Frederikshavn går nu ind i en ny fase. Arbejdet med at udskifte vand-, varme- og kloakledninger samt forskellige kabler i etape 1 er ved at være færdigt, og byens nye gulv begynder at tage form. Gågaden bliver omdannet til en samlingsgade, der skaber mulighederne for liv, fællesskab og aktivitet i midtbyen. Den nye omdannelse gør det muligt at skabe en gågade, der understøtter Frederikshavns historiske maritime fortælling – fx i byens nye gulv, hvor chaussésten indgår som en del af havnebyens særlige karakteristiske belægning.
Nemmere at færdes i gågaden
Ved det nye samlingspunkt på Kalls Torv vil man snart kunne opleve en smuk stjernehimmel i belægningen dannet af jetbrændte chaussésten i mørke og lyse nuancer, som indgik i Juul I Frost Arkitekters vinderforslag i idékonkurrencen. Dommerkomitéen lagde i deres bedømmelse af forslaget bl.a. vægt på den enkle, robuste og karakterfulde belægningsplan.
- I gågadens nye belægning genbruger vi eksisterende chaussésten langs bygningsfacader, og de graduerer ud i nye jetbrændte sten. De jetbrændte sten har en ensartet og skridsikker overflade, og er med til at sikre stor tilgængelighed. For at mennesker med synshandicap kan orientere sig lægger vi en ledelinje i støbejern, der refererer til Frederikshavns maritime historie. I kørefeltet lægges betonfliser mage til belægningen i Rådhusparken, fortæller Marie Staal, arkitekt og projektleder, Park & Vej, Frederikshavn Kommune.
For at fremme fremkommeligheden og adgangen til butikkerne bliver de store betonfliser i gågadens kørespor lagt først. Det giver mere plads at færdes på og bedre muligheder for at holde afstand.
Tidsplanen holder
Arbejdet med første etape af gågaderenoveringen følger tidsplanen, og for at tage lidt af tidspresset i etape 2 fremrykkes arbejdet i Rådhusstræde, som ellers var planlagt til efter sommerferien. Fra uge 20 og et par uger frem foretages prøvegravninger, og der etableres midlertidig vand og varme. Arbejdet med at komme fra Rådhusstræde ud til brønden midt i Danmarksgade igangsættes først den 8. juni for at give FREDERIK plads til at afvikle Open by Light den 4. juni.
- Vi er glade for, at vi kan komme i gang i Rådhusstræde allerede nu. Det er en kæmpe gevinst for tidsplanen i efteråret, så vi kan nå at blive færdige til julehandlen. Vi forsøger at undgå gener i forbindelse med gravearbejdet, men vi kommer til at grave i Danmarksgade. Vi forventer dog, at udgravningen i gågaden max. vil være 14 dage, og der vil stadig være passage i den østlige del, siger Jane Olesen, fællesprojektleder, Park & Vej, Frederikshavn Kommune.
Etape 1 forventes af være afsluttet ultimo juni 2020, og arbejdet genoptages først i august for at give plads til sommershopping og oplevelser for byens borgere og feriegæster.
FAKTA
Forsyningen og Frederikshavn Kommune samarbejder om fornyelsen af gågaden, der udføres af entreprenørvirksomheden Trigon. Man udskifter vand-, varme- og kloakledninger samt forskellige kabler for at imødekomme behovet for en stabil og sikker forsyning – både nu og i fremtiden. Udskiftningen af kloakledningerne er planlagt som en separatkloakering, hvor regn- og spildevand afledes i hvert sit ledningssystem. Det sker for at minimere risikoen for oversvømmelser i forbindelse med store regnskyl.
Første etape fra Tordenskjoldsgade til Fisketorvet gennemføres i perioden fra 27. januar til juni 2020 og anden etape fra august til november 2020.
Fornyelsen af gågaden er en del af en områdefornyelsen af Frederikshavn midtby. Områdefornyelsen er støttet af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Det samlede budget er på 30 mio. kr., hvoraf statens andel er 10 mio. kr.
Der har været løbende og tæt samarbejde med Gadeforum med repræsentation af flere interessenter: Handels- og virksomhedsforeningen FREDERIK, Turistforeningen, Handicaprådet, Ungebyrådet og Frederikshavn Byfond.